רבות דובר ונכתב על זכויות נשים בזמן ההיריון, בזמן חופשת הלידה ולאחר חזרתה של העובדת למקום העבודה. אולם, מהם זכויותיו של הגבר בזמן ההיריון של אשתו? האם הגבר זכאי לצאת לחופשת לידה ולאיזו תקופה? אילו הגנות חלות עליו בזמן ההיריון ולאחר הלידה? כל התשובות לשאלות הללו ועוד במדריך השלם והעדכני שהכנו עבורכם בעקבות חקיקת חוק עבודת נשים (תיקון 55) (חופשת אבהות), התשע”ו – 2016 שחוקק לפני מספר ימים.
כמה ימים מותר לגבר להיעדר מהעבודה בעקבות ההיריון/הלידה של בת זוגו?
עובד זכאי לזקוף עד 7 ימי היעדרות בשנה על חשבון ימי המחלה הצבורים שלו עקב היריון או לידה של בת זוגו, ובלבד שההיעדרות היא בנסיבות הבאות:
- ליווי בת הזוג לבדיקות או לטיפולים הקשורים להריון, שכרוך בהם סיכון לחיי האשה או העובר (לדוגמא: בדיקת מי שפיר). במקרה של הפלה – ליווי למשך עד 24 שעות מתום ביצועה. יצוין, כי בדיקות שאין בהן סיכון לחיי האישה או העובר, כגון: סקירת מערכות רגילה, לא תהא כלולה בימי ההיעדרות המותרים על חשבון ימי המחלה.
- ליווי בת הזוג לבדיקות או לטיפולים הקשורים להריון, אף אם לא כרוך בהם סיכון לחיי האשה או העובר, כאשר בת הזוג תלויה בעזרת הזולת בביצוע הבדיקות או הטיפולים הנ”ל (לדוגמא: כאשר קיימת לבת הזוג נכות המצריכה סיוע מהזולת).
- נוכחות בלידה, כאשר “לידה” נחשבת מתחילת הופעתם של צירי הלידה ועד 24 שעות מתום הלידה.
- יציאה לחופשה בימים הרביעי והחמישי לאחר הלידה, ובלבד שהעובד שהה בחופשה כזו 3 ימים לאחר הלידה (היעדרות בכל אחד משלושת הימים הראשונים שלאחר הלידה תחשב כחופשה שנתית והעובד יהיה זכאי לתשלום שכר מלא בגין היעדרות זו. היעדרות ביום הרביעי והחמישי שלאחר הלידה תחשב כהיעדרות על חשבון ימי המחלה, והעובד יהיה זכאי לדמי מחלה בשיעור של 50% משכרו בכל אחד מהימים הללו).
עובד המבקש לממש את זכאותו לזקוף את ימי ההיעדרות על חשבון ימי המחלה, צריך למסור הודעה למעסיקו בצירוף הצהרה חתומה על ידו בנוסח המפורט בתקנות דמי מחלה (כללים בדבר היעדרות עובד עקב הריון ולידה של בת זוג), תשס”א – 2000. יש לצרף להודעה אישור מהרופא המטפל בבת הזוג לגבי הטיפולים או הבדיקות של בת הזוג הקשורים להיריון ומועדיהם, או לגבי מועד הלידה.
כאמור, בהתאם לתיקון שהתקבל לאחרונה בחוק עבודת נשים, בנוסף לזכות ההיעדרות הנ”ל על חשבון ימי המחלה, זכאי עובד שבת זוגו ילדה, להיעדר מהעבודה גם במהלך 5 ימים שלאחר הלידה. שלושת הימים הראשונים שלאחר הלידה יחשבו כחופשה שנתית והעובד יהיה זכאי לתשלום שכר מלא בגין היעדרות זו. אם אין לעובד מספיק ימי חופשה צבורים – ייחשבו ימי ההיעדרות הללו כחופשה ללא תשלום (חל”ת). היעדרות ביום הרביעי והחמישי שלאחר הלידה תחשב כהיעדרות על חשבון ימי המחלה, והעובד יהיה זכאי לדמי מחלה בשיעור של 50% משכרו בכל אחד מהימים הללו).
חשוב לזכור, כי מלבד ימי הזכאות הנ”ל, ישנם מקרים שבהם עובד עשוי להיות זכאי לימי מחלה עקב מחלת בת הזוג שלו (במקרים של “ניתוח קיסרי” ניתן לזקוף את תקופת האשפוז בבית החולים תחת “מחלת בת זוג”).
האם כל גבר זכאי לצאת לחופשת לידה? מה אורכה של חופשת הלידה לגבר?
הזכות של הגבר לצאת לחופשת לידה נגזרת מהזכות של בת זוגו. לכן, אם בת הזוג אינה זכאית לחופשת לידה – גם הגבר לא יכול להיות זכאי לה במקומה (למעט במקרה חריג של נכות או מחלת בת הזוג או פטירתה).
עובד שבת זוגו ילדה זכאי לחופשת לידה חלקית, בתקופת חופשת הלידה שנותרה לאחר שחלפו 6 שבועות מהלידה, ובתנאי שבת הזוג חזרה לעבוד.
עובדת שעבדה במקום עבודה שנה לפחות לפני היציאה לחופשת הלידה, זכאית להאריך את חופשת הלידה לתקופה של עד 26 שבועות. ההארכה מהווה חופשה לא תשלום, כאשר במהלכה נשמרים יחסי העבודה, אך העובדת אינה צוברת זכויות.
עובד בעל ותק של שנתיים לפחות זכאי לחופשה ללא תשלום, אם בת זוגו לא ניצלה את הזכות הזו וחזרה לעבודה, ובלבד שיתקיים אחד מהתנאים הבאים: (1) בת הזוג עבדה לפחות 6 חודשים רצופים סמוך ליציאתו לחופשה ללא תשלום; (2) הילד נמצא בהחזקתו הבלעדית, או בטיפולו הבלעדי של העובד, מחמת נכות או מחלה של בת זוגו.
במקרה בו בת הזוג אינה מסוגלת לטפל בילד שנולד, בין אם עקב נכות, ובין אם עקב מחלה או פטירה, אזי הגבר זכאי לממש את מלוא חופשת הלידה, וכל ההוראות החלות על בת הזוג יחולו עליו, ובלבד שהילד נמצא בהחזקתו ובטיפולו הבלעדי מחמת נכות, מחלה או פטירה של בת הזוג, וניתן אישור של רופא בכתב כי בת הזוג אינה מסוגלת לטפל בילד. חשוב לציין, כי חופשת לידה כזו אינה דוחה ואינה מבטלת או מקצרת את חופשת הלידה של בת הזוג, אלא היא מתקיימת במקביל ובנוסף לה, והיא נמשכת כל עוד בת הזוג אינה מסוגלת לטפל בילד.
האם מותר לפטר עובד בזמן חופשת הלידה ולאחריה?
חל איסור לפטר עובד במהלך חופשת הלידה, וכן במשך 60 ימים לאחר החזרה מחופשת הלידה, ללא קבלת היתר ממשרד הכלכלה (היתר כאמור לא יינתן אם יוכח שהפיטורים קשורים ללידה, לחופשת הלידה או לחל”ת שלאחר חופשת הלידה). במקרה של פיטורים לאחר חופשת הלידה, המעסיק מחויב לתת לעובד הודעה מוקדמת על פי החוק, אשר מתחילה מהיום ה- 61 לאחר החזרה מחופשת הלידה.
האם מותר לפטר עובד בזמן חופשה ללא תשלום ולאחריה?
חל איסור לפטר עובד השוהה בחופשה ללא תשלום (חל”ת) בעקבות חופשת הלידה (מדובר בתקופה המוארכת לאחר חופשת הלידה הרגילה), וכן במשך 45 יום מיום חזרתו מהחל”ת, אלא לאחר קבלת היתר ממשרד הכלכלה. במקרה של פיטורים לאחר חל”ת, המעסיק מחויב לתת לעובד הודעה מוקדמת על פי החוק. תיתכן חפיפה בין תקופת ההודעה המוקדמת ותקופת 45 הימים כאמור.
האם מותר לפגוע בהיקף המשרה או בהכנסה של גבר הנמצא בחופשת לידה?
בכל התקופות בהן חל איסור על פיטוריו של עובד ללא קבלת היתר ממשרד הכלכלה, קיימת הגבלה מפני פגיעה בהיקף המשרה או בהכנסה של העובד, ללא קבלת אישור ממשרד הכלכלה. האישור לא יינתן אם יוכח שהפגיעה בהיקף המשרה או בהכנסה קשורה לחופשת הלידה.
האם הזכויות הסוציאליות נשמרות לגבר היוצא לחופשת לידה?
עובד היוצא לחופשת לידה זכאי לקבל ממעסיקו הפרשות לקרן הפנסיה, בדומה לזכותה של עובדת, וזאת בתנאי שהעובד עבד אצל אותו המעסיק לפחות 6 חודשים לפני תחילת ההיריון ויחסי העובד-מעביד המשיכו להתקיים כל תקופת ההיריון.
התפטרות לצורך טיפול בילד
עובד בעל ותק של שנה ומעלה במקום העבודה, זכאי לקבלת פיצויי פיטורים אם התפטר לצורך הטיפול בילד, ובלבד שהתקיים אחד מהתנאים הבאים:
- בת זוגו הועסקה כעובדת במשך 6 חודשים רצופים לפחות בסמוך למועד התפטרותו (תקופת חופשת הלידה נחשבת) וחזרה לעבודתה.
- הילד נמצא בהחזקתו הבלעדית, או בטיפול הבלעדי מחמת נכות או מחלה של בת זוגו.
- בת זוגו הייתה עובדת עצמאית במשך 12 חודשים רצופים לפחות בסמוך (לפני) יום הלידה ולא הפסיקה את עיסוקה לצורך הטיפול בילד.
- שעת הנקה/שעת הורות
ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה לאחרונה את חוק הורות שוויונית, שמטרתו הינה לעודד אבות לחלוק עם האמהות את משימות ההורות והטיפול בילדיהם.
על פי הצעת החוק, אבות יוכלו לקחת שעת הנקה ולצאת מוקדם מהעבודה במשך ארבעה חודשים מסיום חופשת הלידה, ללא פגיעה בשכרם. מטרת החוק היא לאפשר חלוקה בין ההורים של האיסוף המוקדם של הילדים, בעוד שעד היום רק אמהות היו זכאיות לשעה זו.
שמה של “שעת ההנקה” יכונה מעתה “שעת הורות”, והמונח “חופשת הלידה” יהפוך בחוק ל”תקופת לידה והורות”, וזאת במטרה לעודד אבות לממש את האפשרות להתחלק עם האם בחופשת הלידה.
הבהרה: המידע המוצג במאמר זה הינו מידע כללי בלבד והוא אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או חוות דעת משפטית. המאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני והכותב לא יהיה אחראי לכל תוצאה הנובעת מפרסום תוכן המאמר או מכך שמי מקוראי המאמר יבצע או יסתמך על האמור בו, בין אם התייעץ עם בעל מקצוע בעניינו האישי, ובין אם לאו.